zahŕňa príjmanie potravy, jej spracovanie a využitie látok, ktoré sa v nej nachádzajú.
ZDRAVA VYZIVA podporuje procesy v tele, ktore umoznuju samoregulovanie pre podporu zdravia. Dodava latky potrebne pre podporu jednotlivych procesov pre zivot tela a pre zdravie tela a duse.
Potrava sa prijíma ústami, kde sa pôsobením slín a prácou chrupu a jazyka sformuje na prijateľný tvar (preto je veľmi dôležité napregĺgať veľké sústa potravy).Pažerák presunie potravu do žalúdka, kde sa mechanicky (pohybom svalstva) a chemicky(pôsobením tráviacich enzýmov) spracuváva.Pokračuje cez dvanástnik, tenké črevo, kde dochádza k vstrebávaniu živín,hrubé črevo, tu sa vstrebáva voda a končí v konečníku, ktorý vylučuje nestrávené zbytky prijatej potravy.K tráviacej sústave ešte patria pečeň, žlčník a pankreas, ktoré vykonávajú svoje špecifické úlohy
Pri trávení sa potrava štiepi na jednoduchšie, ľahko vstrebateľné látky – živiny.
je prechod živín do krvi a lymfy, ktoré tieto živiny roznášajú po celom tele a obohacujú nimi bunku po bunke.
je zase premena vstrebaných živín na živú látku telových orgánov.
Z prijatej potravy sa do organizmu uvoľňuje energia, ktorá sa využije na zabezpečenie všetkých životných pochodov– dýchanie, delenie buniek, pohyb svalstva, duševná činnosť a iné. /uvoľnená energia sa vyjadruje v kalóriách/.
Poznamka:
Výživa a dýchanie sú elementárnymi kameňmi premeny látok.
Všetky životné prejavy ľudského organizmu majú chemický základ, t.j. premenu látok a energie.
Ľudský organizmus (ako každý živočíšny organizmus) získava energiu v podobe zložitých chemických zlúčenín, ktoré sa v tele premieňajú.
Každú chemickú reakciu sprevádza zmena energie. Preto je premena látok - metabolizmus - nerozlučne spätá s premenou energie. Rast, svalová činnosť, prejavy dráždivosti, bioelektrické deje, vylučovanie, každá funkcia, každý fyziologický jav závisí priamo od premeny látok.
OXIDACIA v tele
Štiepenie zložitých látok na jednoduche prebieha za prítomnosti kyslíka. Živočíšny organizmus oxiduje sacharidy, tuky a bielkoviny a uvoľňuje tak energiu potrebnú na životné deje. Konečný postup oxidácie je pre všetky živiny rovnaký a uskutočňuje sa v tzv. Krebsovom cykle. Konečnými splodinami sú oxid uhličitý a voda. Oxidácie v tele sú pomalé a postupné a uvoľňujú energiu v malých a použiteľných množstvách. Tieto deje označujeme ako katabolizmus. (Časť energie sa vždy uvoľňuje v podobe tepla.) Takto uvoľnená energia nemôže byť v organizme priamo využitá, ale prenáša sa na zlúčeniny, ktorých chemické väzby sú schopné viazať jej značné množstvo - makroergické fosfátové väzby. Makroergické fosfáty sú v každej bunke. Až túto energiu uloženú vo forme makroergických väzieb môže organizmus využiť na
Anabolizmom označujeme procesy, pri ktorých sa z jednoduchších látok tvoria nové, telu vlastné zložité látky. Pri týchto dejoch sa energia spotrebúva.
Premena látok, ktorá ustavične prebieha vo všetkých bunkách, zahŕňa tieto hlavné deje:
Úroveň premeny látok v živom organizme sa neustále mení v závislosti od podmienok vonkajšieho a vnútorného prostredia, od stavu a potrieb organizmu. Ak je človek v pokoji, metabolizmus sa znižuje, pri činnosti sa zvyšuje. Anabolické a katabolické deje sú v dospelom zdravom, primerane živenom a primerane činnom organizme v rovnováhe. V období rastu sú zvýšené anabolické deje a potreba energie stúpa. V starobe sa metabolizmus znižuje.
Metabolizmus je riadený hormonálne a nervovo. Metabolické reakcie treba usmerňovať, urýchľovať alebo spomaľovať. Tým sa reguluje rovnováha celého systému. Súčasne sa udržuje stálosť vnútorného prostredia, a to vzhľadom na premenlivosť prívodu živín a ich spotreby. Zásoby živín sa musia podľa potreby včas nielen mobilizovať, ale aj dopĺňať. Nervy ovplyvňujú metabolizmus najmä prostredníctvom hormónov, ktorých sekréciu riadia.Premenu látok najviac zvyšuje svalová práca, požitie potravy a vysoká aj nízka teplota prostredia. Pokles premeny látok nastáva najmä pri hladovaní.
Premena sacharidov
Ústredné postavenie v premene sacharidov má glukóza. Nachádza sa vo všetkých telových tekutinách. V krvi je jej množstvo veľmi stále, prechodne sa zvyšuje po požití potravy. Glukóza je najpohotovejší a najdôležitejší zdroj energie pre mnoho tkanív. Nepostrádateľná je pre ústrednú nervovú sústavu. Zásobným zdrojom glukózy je glykogén. Táto zložitá látka sa tvorí z jednoduchých sacharidov a ukladá sa v bunkách (najmä v pečeni) a kostrových svaloch. Glykogén sa podľa potreby rozkladá na glukózu.
Premena tukov
Tuky tvoria v tele stavebnú časť všetkých buniek (cytoplazmy a membrán), ale sa aj ukladajú do zásoby. Sú výdatným zdrojom energie. Najviac je neutrálnych tukov. V krvnej plazme je určité stále množstvo tukov z potravy a zo zásobného tukového tkaniva.
Nadbytočný tuk sa ukladá do zásoby v bunkách tukového tkaniva, najmä pod kožou, v brušnej dutine a na iných miestach tela. Zásobný tuk je hlavnou energetickou rezervou organizmu. Od jej veľkosti napr. závisí v značnej miere čas, ktorý môže jedinec prežiť pri úplnom hladovaní. Človek má zásobného tuku priemerne 10 až 12% hmotnosti tela, u tučných ľudí je tento podiel väčší.
Premena bielkovín
Bielkoviny sú najdôležitejšie súčasti živej hmoty. Sú chemicky najzložitejšie a okrem uhlíka, kyslíka a vodíka obsahujú ešte dusík. V ľudskom tele na ne pripadá najväčší podiel (20%) pevných látok. Tvoria hlavnú súčasť buniek, uplatňujú sa ako enzýmy, hormóny, patrí medzi ne hemoglobín a pod. Pre život organizmu sú nevyhnutné. V krvi je stále určitá hladina aminokyselín (z potravy a z telových bielkovín). Aminokyseliny môžu byť aj zdrojom energie. Bielkoviny sa v tele neukladajú do zásoby.
Vitamin P alebo spravnejsie
alebo bioflavonoidy , je skupina latok, ktore sa vyuzivaju v roznodruhych procesoch v rastlinach a
Nachadzaju sa v potravinach,
v bylinkach, ale i v kave, ci cokolade. Znamy je obsah flavonoidoch v urcitych druhoch cerveneho vina .
Vitaminom P sa oznacovali tieto latky v rokoch 1930-50, dnes sa pouziva vyraz flavonoidy.
Existuje viac ako 6000 roznych druhov , a tie sa lisia svojou chemickou strukturou. Niektore z nich su zname v sucasnosti ako VYZIVOVE DOPLNKY – napr.FLAVONY, Flavonoly, isoflavony,…
Jednym z najlepsich zdrojov flanonoidov su cierne ribezle, citrusove plody, cucoriedky, tmave hrozno, ale aj napr.cesnak.
PRINOS FLAVONOIDOV PRE ZDRAVIE
Hlavnym benefitom flavonoidov je ich funkcia
Dokazu neutralizovat efekty oxidacnych procestov v nasom tele / oxidacne procesy sposobuju poskodenie struktury zdravych buniek, co vedie k chorobam i k rychlejsiemu procesu starnutia, k roznym prejavom unavy apod./
Vseobecne je zname, ze denny prison flavonoidov by mal byt 500 az 1000 mf, ale nie je to oficialne lekarmi doporucovana davka. Mnoho ludi zabezpecuje prison flavonoidov dennou konzumaciou zeleniny a ovocia, ale tepelnou upravou potravin sa ich davka v tele znizuje.
Nie su zname ziadne vedlajsie ucinky, aj keby prisun flavonoidov bol vyssi.
Flavonoidy zohravaju svoju ulohu v rastlinach, v ovoci. Chrani rastliny pre bakteriami, plesniami, Nachadzaju sa v casticiach,ktore tvoria vonu, farbivo a chut ovocia, ci zeleniny